4.5 Guia de lectura (Tena)

La lectura de Tena s’ha d’entendre en el context en què es publica: el Banc d’Espanya. Per a aquest organisme públic és essencial poder elaborar registres precisos i fiables dels fluxos comercials que manté l’estat espanyol. No hi ha un interés acadèmic, sinó pràctic: poder preveure millor l’estat de l’economia i, per tant, fer previsions més fiables que ajudin els polítics a prendre decisions sobre política econòmica.

L’objectiu de la lectura no és pas el de fer-te recordar sistemàticament totes les possibles fonts de biaixos que poden haver-hi quan es compilen dades de comerç internacional, sino fer-te conscient que una activitat aparentment tant rutinària i tan poc donada a la interpretació com és registrar i donar valor a totes les mercaderies que travessen una frontera de fet conté

Quan estiguis llegint fixa’t en:

  • Quin nombre d’estats té en compte aquesta lectura? Quina part del món està representada amb aquests problemes?
  • Creus que són estats amb infrastructura per poder realitzar acuradament un inventari d’importacions o exportacions o estats on la infrastructura és precària i, per tant, els problemes podrien ser encara més greus?
  • Quina solució proposaries per millorar la fiabilitat de les mesures de comerç internacional?