3.5 Societat, partits polítics i eleccions

Com a estudiant de relacions internacionals, cal que no oblidis aspectes electorals i de valors socials, encara que no siguin centrals a la disciplina. En aquest apartat hi ha breument mencionats els projectes més rellevants a nivell comparat.

En primer lloc, les posicions dels partits en diferents eixos i com comparar-los es poden trobar al Comparative Party Manifesto, que a través de l’anàlisi de programes electorals (textos) genera indicadors de posicions ideològiques dels partits. Té un abast de 56 estats des del final de la segona guerra mundial fins a l’actualitat, amb 715 eleccions, més de mil partits i més de quatre mil programes electorals analitzats (Volkens 2017Volkens, Pola AND Matthieß, Andrea AND Lehmann. 2017. “The Manifesto Data Collection. Manifesto Project (Mrg/Cmp/Marpor). Version 2017b.” Berlin: Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung. doi:10.25522/manifesto.mpds.2017b.).

En segon lloc, les dades de resultats electorals a nivell comparat es poden obtenir del Global Elections Database11 Cal registre previ, però permet construir-se un mateix les matrius de dades., i estan sistematitzats a Brancati (2014Brancati, Dawn. 2014. “Global Elections Database [Computer File].” New York: Global Elections Database [Distributor], Date Accessed 1: 20.).

En tercer lloc, el World Values Survey és una enquesta administrada a diferents estats en successives onades (fins el 2015 n’hi ha hagut 6), que pretén, extreure valors socials a diferents països d’una manera comparada. Les microdades (totes i cadascuna de les persones enquestades) són fàcilment accessibles, però la mateixa pàgina web té una interfície online que permet fer consultes simples. En la mateixa línia es troba l’enquesta social europea (European Social Survey), que genera dades comparades per a 36 països europeus cada dos anys.